نماینده چین: نمی توانیم اجازه دهیم موضوع هسته ای ایران مجدداً به جاده قدیمی تقابل برگردد
به گزارش مجله گرافیک، نماینده چین در نشست شورای حکام ضمن انتقاد از عملکرد آمریکا گفت که چین به هیچ وجه نمی تواند اجازه دهد موضوع هسته ای ایران مجدداً به جاده قدیمی تقابل برگردد.
با ما همراه باشید و با تور ارزان چین از شگفت انگیزترین کشور دنیا دیدن کنید بر روی دیوار چین سلفی بگیرید، از قصر ممنوعه دیدن کنید و در خیابان شانگهای پیشرفته ترین آسیا قدم بزنید.
به گزارش خبرنگاران به نقل از خبرگزاری فارس، روز آدینه 30 خرداد ماه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی عضو برجام (آلمان، انگلیس و فرانسه) را با 25 رای مثبت، هفت رای ممتنع، یک غایب و دو رای منفی به تصویب رساند.
چین و روسیه دو کشوری بودند که به این قطعنامه رای منفی دادند. نمایندگی چین در دفتر سازمان ملل در وین پس از صدور این قطعنامه از آن ابراز تاسف کرد و نسبت به تاثیر چنین اقدامی بر برجام هشدار داد.
در این قطعنامه از ایران خواسته شده است به تعهدات خود در چارچوب ان.پی.تی و پروتکل الحاقی کاملا پایبند باشد.
رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی نیز روز (آدینه) بعد از تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام، گفت این سازمان به فشار بر ایران برای دریافت پاسخ درباره مکان های مورد نظر ادامه می دهد.
وانگ کان سفیر چین در سازمان های بین المللی یک روز قبل از صدور این قطعنامه در نشست شورای حکام در 18 ژوئن در وین طی سخنانی بیان نمود: چین گزارش مدیرکل در مورد موافقتنامه پادمانی معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای (NPT) با جمهوری اسلامی ایران مندرج در سند GOV/2020/30 را مورد ملاحظه قرار می دهد.
وی اضافه نمود: اگرچه مسئله ارائه دسترسی توسط ایران به خودی خود موضوع موافقتنامه پادمان جامع (CSA) است، این گزارش، همراه با پیش نویس قطعنامه بعضی از کشورها در مورد مسئله مذکور می تواند روندی را تحت شرایط فعلی شروع کند که ممکن است مسئله هسته ای ایران را دوباره به دو راهی همراه با ابهام برگرداند. چین عمیقاً نگران تحولات مبتنی بر گزارش فوق است.
*یکجانبه گرایی و قلدرمابی آمریکا
وی اضافه نمود: مدتی است تنش های مربوط به مسئله هسته ای ایران دوباره زیاد شده اند.ریشه های اصلی این شرایط در شیوه های یکجانبه گرایانه و قلدرمأبانه ایالات متحده نهفته است، به طوری که خروج یکجانبه آمریکا از برجام و سیاست فشار حداکثری بر ایران گواه بر آن است. علاوه بر این ، ایالات متحده نه تنها به معافیت های تحریمی به جامانده از پروژه های هسته ای مرتبط با برجام را سرانجام داده است بلکه آشکارا در جهت لغو تحریم های تسلیحاتی متعارف علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد و از بین بردن کامل برجام فشار وارد می آورد.
نماینده چین گفت: در این زمینه، چین نگرانی خود را در مورد اصرار آژانس در اقدام شتابزده به منظور نتیجه گیری در مورد امتناع ایران در ارائه دسترسی و این که آژانس گزارش مربوطه خود را قبل از نشست فعلی شورا منتشر نموده است، ابراز می دارد.
وانگ کان گفت: سه واقعیت اساسی درباره موضوعات اجرای پادمان در ایران را بایستی مدنظر قرار داد: اول، ماهیت غیر اضطراری موضوع دسترسی است که در گزارش مدیرکل نیز بر آن تأکید شده است. دبیرخانه قبل از نشست شورا در ماه مارس سال جاری این موضوع را که به روشنی در سوابق ثبت شده است، با شورا در میان گذاشت که سابقه موضوع آنالیز به سال ها قبل برمی گردد و ضمن اینکه شامل مقدار خیلی کمی از مواد هسته ای می گردد و این موضوع به خودی خود فوری نبوده و مستلزم خطر اشاعه ای نیست.
*ایران بارها و بارها بر آمادگی خود برای ادامه گفت وگو و همکاری با آژانس جهت اجرای تعهدات خود تحت موافقتنامه پادمان جامع و پروتکل الحاقی تأکید نموده
وی اضافه نمود: دوم، ایران از زمان اجرای برجام در سال 2016 همواره سطح بالایی از همکاری با آژانس را در زمینه نظارت و راستی آزمایی حفظ نموده است و در واقع این کشور، میزبان بیشترین تعداد بازرسی ها آژانس بوده است. سوم، معاون مدیرکل آژانس در امور پادمان جهت گفت وگوی سیاسی دو بار به ایران سفر نموده است. ایران همچنین بارها و بارها بر آمادگی خود برای ادامه گفت وگو و همکاری با آژانس جهت اجرای تعهدات خود تحت موافقتنامه پادمان جامع و پروتکل الحاقی تأکید نموده است ضمن این که ایران از آژانس برای بازدید و مشورت بیشتر دعوت نموده است.
نماینده چین اضافه نمود: گزارش فوق (GOV/2020/30) گزارشی است که مدیرکل شخصاً آن را ارائه نموده است که مستلزم تأیید کشورهای عضو نیست، اما با این وجود هنوز امکان دارد تا مبنایی را برای اقدام بعدی شورای حکام و حتی شورای امنیت فراهم سازد. به همین دلیل خاص، چنین گزارشی باید بی طرفانه و عینی بر اساس مفاد مربوطه موافقت نامه پادمان جامع (CSA) و پروتکل الحاقی(AP) باشد.
وی بیان نمود: در این زمینه تمایل دارم تا دبیرخانه در موارد زیر شفاف سازی هایی ارائه کند: اولاً، مبنای حقوقی خاص درخواست آژانس برای دسترسی با توجه به مقررات مربوطه موافقتنامه پادمان جامع (CSA) و پروتکل الحاقی (AP) چیست؟ آیا این واقعیتی غیرقابل انکار نیست که نظرات مختلفی در شورا در مورد سوال مشروعیت درخواست فوق توسط آژانس وجود دارد؟ ثانیاً، آژانس در گزارش خود چنین نتیجه گیری نموده است که سه فعالیت احتمالی که احتمالاً در ایران وجود داشته است، یعنی احتمال مته کاری و ترکیب اورانیوم طبیعی،احتمال فرآوری و تبدیل سنگ معدن اورانیوم از جمله فلوریناسیون مربوط به چرخه سوخت هسته ای و احتمال آزمایش انفجاری متعارف از جمله در رابطه با آزمایش حفاظ در آماده سازی برای استفاده از آشکارسازهای نوترونی به دلیل عدم راستی آزمایی وجود دارد. آیا با این وجود، این رویکرد آژانس مبتنی بر پیش داوری یا حتی فرض از پیش مجرم شناختن نیست؟
وی اضافه نمود: ثالثاً، از سه احتمال فوق، بدیهی است که هیچ قطعیتی از طرف آژانس در مورد فعالیت های مذکور وجود ندارد. در چنین شرایطی، خصوصاً در زمانی که ایران بارها و بارها عزم خود را برای ادامه همکاری با آژانس تکرار نموده و آژانس را برای گفت وگوهای بیشتر به ایران دعوت نموده است، چرا آژانس همچنان به نتیجه گیری در مورد امتناع دسترسی ایران و ارائه گزارش با چنین عجله ای اصرار دارد؟ آیا این حرکت به حل مشکل یاری خواهد نمود یا فقط شرایط را بدتر می نماید؟
*چین حتی نمی تواند با هیچ قطعنامه ای که مبنای آن مشاجره انگیز باشد، موافقت کند
وانگ کان ادامه داد: با توجه به موارد فوق، چین همچنان بر این اعتقاد خود استوار شده است که هنوز راه چارهی در مورد موضوع دسترسی از طرف ایران وجود دارد. چین تحت چنین شرایطی نمی تواند با توجه به این رویکردی که گزارش مدیرکل در حال حاضر ارائه شده است و با نتیجه گیری مندرج در آن موافقت کند.
وی اضافه نمود: چین حتی نمی تواند با هیچ قطعنامه ای که مبنای آن مشاجره انگیز باشد، موافقت کند. بعضی کشورها ضمن پیشبرد پیش نویس قطعنامه، خطر این اقدام خود را نادیده می انگارند. این یک مورد کاملا بی مسئولیتی با توجه به سیاست شتر مرغی است. چنین پیش نویس قطعنامه ای، پس از تصویب، ممکن است احتمالاً مبنایی برای اقدامات بیشتر در شورای امنیت و مهر سرانجام بر برجام باشد که نه تنها به ضرر موافقتنامه پادمان جامع (CSA) و پروتکل الحاقی(AP) است بلکه کل رژیم جهانی منع اشاعه که معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای (NPT) به عنوان سنگ بنای آن است را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد.
نماینده چین گفت: چین از ایران می خواهد تا با جدیت به اجرای تعهدات خود تحت موافقتنامه پادمان جامع (CSA) و پروتکل الحاقی (AP) عمل کند، از خود انعطاف پذیری و سازندگی نشان دهد و ارتباطات عمیق خود با آژانس در مورد موضوع دسترسی را با هدف یافتن راه چاره در کوتاه ترین زمان به وسیله تبادل نظر و همکاری ادامه دهد.
وی گفت: چین از آژانس می خواهد تا وظایف خود را به شیوه مستقل، عینی و بی طرفانه ای انجام دهد و فعالیت های نظارتی و راستی آزمایی در مورد ایران را مطابق مقررات مربوطه موافقتنامه پادمان جامع (CSA) و پروتکل الحاقی(AP) ضمن اجتناب از سیاسی کاری انجام دهد.
*آمریکا از فشار حداکثری خود بر ایران دست بکشد
نماینده چین بیان نمود: چین از ایالات متحده می خواهد تا به وسیله دست کشیدن از فشار حداکثری خود بر ایران، سیاست نادرست خود را تغییر دهد. چین همچنین از طرف های مرتبط می خواهد که از اعمال فشار ناخواسته به ایران با استفاده از قطعنامه ها و اعمال فشار بیش از این خودداری نموده و از به رأی گذاشتن این قطعنامه صرفنظر نمایند.
وی بیان نمود: در این لحظه مهم، حفظ برجام به حفظ چندجانبه گرایی و رژیم بین المللی عدم اشاعه یاری می نماید. همچنین حفظ برجام به حفظ صلح و ثبات در خاورمیانه، در راستای منافع اساسی همه طرف ها یاری می نماید.چین از همه طرف های ذیربط می خواهد که با برعهده دریافت مسئولیت تاریخی خود با ادامه حمایت از گفت وگوی سازنده و همکاری بین آژانس و ایران به منظور حل و فصل مناسب مسائل مربوط به اجرای پادمان، تصمیم تاریخی درستی بگیرند.
نماینده چین در سرانجام توضیح داد: به هیچ وجه نمی توانیم اجازه دهیم موضوع هسته ای ایران مجدداً به جاده قدیمی تقابل برگردد.
منبع: جام جم آنلاین