چرا فروشندگان تلفن همراه اعتصاب کردند؟

به گزارش مجله گرافیک، در پی مسدودشدن بیش از 30 هزار تلفن همراه رجیستری شده عصر دوشنبه اول مهر رسانه ها از اعتصاب گروهی از کسبه بازار علاء الدین تهران خبر دادند. اما واقعیت ماجرا چیست؟ زمینه این اعتصاب از کجا نشأت گرفته است.

چرا فروشندگان تلفن همراه اعتصاب کردند؟

سوء استفاده از پاسپورت زائران و حاجیان

چندی پیش محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در توئیتر از حقه جدید کلاهبرداران برای ثبت تلفن همراه مسافری با گذرنامه حاجیان خبر داد. آذری جهرمی در صفحه کاربری توئیتر خود نوشت: عده ای کلاهبردار به حجاج، امسال سیم کارت رایگان داده اند، سپس از مدارک آنها سوءاستفاده نموده و گوشی قاچاق ثبت نموده اند. حق الناس گفتن های ما الکی نیست. با دزدی مبارزه می کنیم چه بزرگ باشد و چه کوچک.

بعد از این توئیت وزیر، حسین فلاح جوشقانی رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) کشور از سوی وزیر ارتباطات مأمور رسیدگی به این موضوع شد و چند روز بعد وی از تعلیق 200 دفتر متخلف فروش سیم کارت پس از شناسایی به دلیل سوء استفاده از معافیت رجیستری خبر داد و گفت: در چند روز اخیر شروع به شناسایی دفاتر و اشخاصی کردیم که از مدارک حجاج سوء استفاده نموده و دست به کلاهبرداری و ثبت تلفن همراه زده اند.

وی اضافه نمود: از آنجایی که طبق قوانین جدید برای رجیستری تلفن همراه مسافری نیاز به سیم کارت و معینات هویتی یک مسافر وجود دارد، کلاهبرداران با سوء استفاده از مدارک حجاج اقدام به تهیه سیم کارت نموده و سپس براحتی از معافیت پاسپورت حجاج برای ورود تلفن همراه به داخل کشور و رجیستری آن استفاده نموده اند و مهمتر اینکه بسیاری از حجاج از این سوء استفاده اطلاع نداشتند.

معاون وزیر گفت: در حال حاضر بازاری برای خرید و فروش پاسپورت های برخی مسافران خارج از کشور به راه افتاده است که برخی مسافران پاسپورت های خود را به قیمت 600 هزار تومان نیز می فروشند و ممکن است برای بار اول مسئله ای برای مسافران به وجود نیاید اما آنها نمی دانند اگر در سفر بعدی تلفن همراه مسافری وارد کنند، باید مالیات آن را مانند تلفن همراه تجاری پرداخت کنند.

اعتصاب خرده فروشان

البته پیگیری ها تنها به وزیر ارتباطات و سازمان رگولاتوری ختم نشد، چرا که سامانه همتا (سرویس رجیستری تلفن همراه متعلق به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز) در اطلاعیه ای خاطرنشان کرد که در زمینه سامانه شناسایی کشف تخلف همتا از 4 شهریورماه امسال تاکنون بیش از 30 هزار تلفن همراه که با روش های متخلفانه ثبت شده بودند، شناسایی و مسدود شده اند. حجم عمده ای از این تخلفات از طریق سوءاستفاده از رویه مسافری اجرا شده است.

گفتنی است با مسدود شدن 30 هزار تلفن همراه رجیستر شده، اعتراض خریداران و مصرف کنندگان بلند شد و به سراغ فروشندگان رفتند که چرا تلفن همراه آنها مسدود شده است و خواهان پس دادن تلفن همراه و رفع مشکل شدند اما فروشندگان درباره اینکه تلفن همراه آنها از شبکه خارج شده، پاسخگو نبودند.

فروشندگان تلفن همراه بخصوص خرده فروشان بازار علاءالدین عصر دوشنبه اول مهر ماه دست به اعتصاب زدند آنها معتقدند عده ای از مسافران با میل شخصی اطلاعات گذرنامه خود را برای ثبت گوشی در اختیار متقاضیان قرار می دهند و غیرقانونی بودن این موضوع از سوی همتا اعلام نشده است.

تشکیل کارگروه برای رفع ایرادهای تلفن همراه مسافری

در ادامه این جریان خبرنگاران در حاشیه جلسه هیأت دولت از آذری جهرمی درباره از دسترس خارج شدن 30 هزار دستگاه تلفن همراه سؤال کردند که وی ابراز بی اطلاعی کرد و گفت: احتمالاً این مسأله با هماهنگی در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اجرا شده و درصدد این هستیم که دلیل اصلی این مسأله را پیدا کنیم.

وزیر ارتباطات در خصوص طرح رجیستری و مشکلاتی که اکنون در این خصوص وجود دارد، گفت: واقعیت این است که ایرادی در ساز و کار وجود دارد. مثلاً اگر یک گوشی با قیمت 10 میلیون از سوی واردکننده رسمی وارد شود باید برای رجیستر آن حدود 1800 تومان بابت گمرک، عوارض و مالیات ارزش اضافه نموده پرداخت شود و اگر از طریق مسافری باشد این رقم 180 تومان است و اینجاست که اختلاف معناداری شکل می گیرد و حاشیه های متعددی به وجود می آید.

وی اضافه نمود: این افراد یک روز از پاسپورت حجاج و مسافران استفاده می کنند، یک روز سیم کارت به نام دیگران صادر می کنند و با پرداخت 300 تا 600 هزار تومان معافیت، پاسپورت آنها را می خرند. در حال حاضر هم مراسم اربعین را در پیش داریم که بیش از 3 میلیون نفر از مرز رد می شوند.

آذری جهرمی گفت: به تازگی نیز شنیده ام که افرادی از لب مرز به مدت نصف روز به آن طرف مرز می روند و به عنوان مسافر گوشی ثبت می کنند. باز هم تأکید می کنم با در پیش بودن اربعین حسینی، باید در این خصوص تصمیم گیری درستی کرد. از وزیر اقتصاد خواستم با تشکیل کارگروهی ایراداتی را که وجود دارد، رفع کنیم.

آذری جهرمی اضافه نمود: این تسهیلات برای مسافر در نظر گرفته شده و نباید راهی برای رانت باشد. این حق مسافر است، بتواند گوشی که از سفر آورده را رجیستر کند. اگر این قانون از بین برود، قطعاً حق مردم ضایع خواهد شد.

شکایت به تعزیرات

دهقان نیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز در گفت و گو با شبکه خبر گفت: در بحث رجیستری تلفن همراه مسافری چند تخلف اجرا شده. اول اینکه از اطلاعات مسافران سوء استفاده شده است. دوم اینکه مسافری از اینکه از اطلاعات او سوء استفاده شده، بی خبر بوده و با این اقدام مسافر نمی تواند از معافیت مسافری خود استفاده کند.

سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اضافه نمود: مصرف کنندگانی که با رجیستری غیرقانونی تلفن همراه خریده اند و برای آنها پیامک آمده که تلفن همراه آنها مسدود خواهد شد باید به سازمان حمایت از مصرف کننده و تعزیرات حکومتی مراجعه نموده و شکایت کنند که بعد از خریداری پیامی مبنی بر مسدود سازی دریافت نموده است.

دهقانی نیا در ادامه گفت: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز پشتیبان شاکیان خصوصی خواهد بود و تمام مستندات را در اختیار آنها قرار خواهد داد.

ابوالفضل ناصری سخنگوی اتحادیه کشوری تلفن همراه نیز با تأیید اعتصاب خرده فروشان تلفن همراه در تهران و برخی شهرها مانند شیراز، تبریز، اصفهان به ایران گفت: ما نیز موافق مبارزه با قاچاق کالا هستیم و حتی من در همایشی که در قزوین برگزار شد درباره خرید و فروش پاسپورت زائران اربعین حسینی و حاجیان هشدار دادم اما مسئله ای که اکنون به وجود آمده موجب شده است تنها خرده فروشان و مصرف کنندگان متضرر شوند.

ناصری اضافه نمود: به هر حال 30 هزار تلفن همراه به مصرف کنندگان فروخته و انتقال مالکیت اجرا شده است. چون فروشنده معتقد است کالای رجیستر شده را فروخته و مسئولیتی قبول نمی کند به همین دلیل برای رعایت حقوق مصرف کننده نباید 30 هزار تلفن همراهی را که در دست کاربران است، قطع کنند.

سخنگوی اتحادیه کشوری تلفن همراه گفت: ما نباید کاربران را درگیر شکایت کنیم به همین دلیل باید از همین امروز به بعد هر تلفن همراهی که غیرقانونی رجیستر شده را مسدود کنند تا به دست مصرف کننده نرسد و آنها متضرر نشوند.

البته مهدی محبی، رئیس اتحادیه دستگاه های مخابراتی بحث اعتصاب فروشندگان را رد کرد و به ایران گفت: 30 هزار تلفن همراه رجیستر شده که مالکیت آنها معین نیست مسدود شده است و آنها خواهان حل این مشکل شده اند.

محبی اضافه نمود: اکنون تمام فروشندگان در مغازه های خود حاضر شده اند و قرار است با مسئولان مربوطه جلساتی در این زمینه برگزارشود تا این مشکل رفع شود.

منبع: ایران آنلاین
انتشار: 9 آبان 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: cicagraphic.ir شناسه مطلب: 481

به "چرا فروشندگان تلفن همراه اعتصاب کردند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چرا فروشندگان تلفن همراه اعتصاب کردند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید