هاوکینگ: بزرگترین دشمن انسان ناآگاهی و جهل نیست، بلکه توهم دانستن است
به گزارش مجله گرافیک، دو سال پیش در چنین روزی شوک بزرگی به جهان وارد شد و جهان یکی از بزرگترین فیزیکدانان نامی و سفیر علم خود یعنی استیون هاوکینگ را از دست داد.
به گزارش خبرنگاران، 14 مارس سال 2018 استیون هاوکینگ، فیزیکدان و نظریه پرداز برجسته دنیا در سن 76 سالگی درگذشت. استیون هاوکینگ، فیزیکدان و دانشمند برجسته انگلیسی و مدیر تحقیقات مرکز کیهان شناسی نظری دانشگاه کمبریج، در 8 ژانویه 1942 در شهر دانشگاهی آکسفورد، انگلستان زاده شد.پدر و مادرش از طبقه متوسط بودند و زندگی ساده در خانه ای شلوغ و فرسوده اما مملو از کتاب، داشتند. فرانک پدر خانواده پزشک متخصص در بیماری های مناطق گرمسیری بود و به همین جهت نیمی از سال را به سفرهای پژوهشی در مناطق آفریقایی می گذراند.
تحصیل
استیون هاوکینگ در هفده سالگی به کالج دانشگاه آکسفورد وارد شد تا در آنجا به تحصیل علوم طبیعی، با تأکید بر فیزیک بپردازد. او از همان زمان به اخترفیزیک و کیهان شناسی علاقه مند شد زیرا در خود کنجکاوی شدیدی می یافت که به رمز و راز ستارگان و شروع و انجام کیهان پی ببرد.در سال آخر تحصیل هاوکینگ در آکسفورد در پاگرد پله ها زمین خورده و سرش به زمین اصابت نموده بود. در نتیجه، اندکی حافظه اش را از دست داده بود.
بیماری
در شروع بیست و یک سالگی، پدرش تصمیم گرفت او را برای معاینه به بیمارستان ببرد. آزمایش هایی که روی او انجام گرفت علائم بیماری بسیار نادر و درمان ناپذیری به نام اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) را نشان داد. در آن سال پزشکان به وی اعلام کردند که وی دو سال بیشتر زنده نخواهد ماند. این بیماری بخشی از نخاع و مغز و سیستم عصبی را مورد حمله قرار می دهد و به تدریج اعصاب حرکتی بدن را از بین می برد و با تضعیف ماهیچه ها فلج عمومی ایجاد می نماید به طوری که به مرور توانایی هرگونه حرکتی از شخص سلب می شود.
در طول این سال ها، استیون هاوکینگ 15 کتاب را به چاپ رسانده است که یکی از آنها کتاب طرح عظیم(The Grand Design) بود، که در اواخر سال 2010 به چاپ رسید. این کتاب پس از چند روز به یکی از پرفروش ترین کتاب های آمازون تبدیل شد. همچنین کتاب تاریخچه زمان او که با رکوردی 237 هفته ای به عنوان پرفروش ترین کتاب در بریتانیا باقی ماند باعث شهرتش شد. وی که به دلیل ابتلا به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک امکان تحرک نداشت، از سیستم جدیدی که با استفاده از هوش مصنوعی فراوری شده بود برای صحبت کردن استفاده می کرد. شرکت بریتانیایی سوئیفت در ساخت این دستگاه مشارکت داشته است. تکنولوژی هوش مصنوعی این شرکت می دانست که پروفسور هاوکینگ چطور می اندیشد و بر این اساس واژه ای را پیشنهاد می داد که این دانشمند قصد استفاده از آن را داشت.
ازدواج
هاوکینگ در سن بیست و سه سالگی، کار برای دریافت دکتری تخصصی را شروع کرد، و در ژوئیه همان سال با جین وایلد ازدواج کرد. در سال 1967 اولین فرزند پسر این زوج، رابرت و در سال 1970 دخترشان بنام لوسی بدنیا آمد. فرزند سوم آنها بنام تیموتی نیز در سال 1979 به دنیا آمد. زندگی مشترک این دو تا سال 1990 ادامه داشت.
تجربه شناور بودن در بی وزنی
هاوکینگ در سال 2007 در سن 65 سالگی گام مهمی در جهت سفر به فضا برداشت. در هنگام بازدید از مرکز فضایی کندی در فلوریدا، او فرصتی را برای محیط بدون گرانش تجربه کرد و جایگاه چرخدار خود را با توجه به جاذبه صفر شناور نماید. این خدمات شامل یک هواپیمای سواری بود که در آن صعود و فرودهای ناگهانی و پُرشیب آن به سرنشینان اجازه تجربه بی وزنی در پرواز را برای چند بار که هر کدام حدود 25 ثانیه دوام داشتند، می داد. هاوکینگ که پس از دهه ها توانست از جایگاه چرخدار خود جدا شود، حتی قادر به اجرای پشتک های ژیمناستیکی شد.
جوایز و افتخارات به جز نوبل
در طول زندگی حرفه ای خود در شاخه فیزیک، هاوکینگ پیروز به کسب مجموعه ای فوق العاده از جوایز و افتخارات متعدد شده است. در سال 1974 او به آموزشگاه سلطنتی علوم انگلستان ملحق شد و یک سال بعد پاپ پل ششم به او و راجر پنرز مدال طلای علوم پیوس ششم را اعطا کرد. او همچنین از انجمن سلطنتی، مدال های آلبرت اینشتین و هاگز را نیز دریافت کرد. هاوکینگ در دنیا آموزشگاهک تا اندازه ای درخشید که توانست در سال 1979 کرسی استادی لوکاسی ریاضیات را در دانشگاه کمبریج انگلستان کسب کند، جایگاهی که وی برای 30 سال بعد آن را حفظ کرد. تاریخچه این سمت معتبر به سال 1663 برمی شود و دومین کسی که پیروز به کسب این مقام شد، کسی نبود جز ایزاک نیوتن. در سال 1980 هاوکینگ رتبه فرمانده امپراتوری بریتانیا را دریافت کرد که در انگلستان این مقام تنها قدمی با شوالیه شدن فاصله دارد. او همچنین نشان افتخاری را به دلیل به رسمیت شناختن خدمات ملی خود دریافت کرد. در سال 2009 به هاوکینگ بالاترین افتخار غیرنظامی ایالات متحده یا همان مدال آزادی ریاست جمهوری اهدا شد. در مجموع هاوکینگ به حداقل 12 درجه افتخاری نائل شد. با این حال نام او هنوز در بین گیرندگان جایزه نوبل ثبت نشده است. وی صبح روز چهاردهم مارس 2018 در سن 76 سالگی در منزلش واقع در کمبریج درگذشت.
جملات و نظریات معروف درباره زندگی
این فیزیکدان مشهور در طول حیات جملاتی دربرگیرنده تمام مسائل زندگی نیز گفت که در این مقاله چند نمونه از آنها را بیان می کنیم.
درباره ناتوانی جسمی: توصیه من به سایر افراد ناتوان و از کار افتاده می تواند این باشد که روی چیزهایی تمرکز کنید که ناتوانی شما، مانع از خوب انجام دادن آن نمی شود و هرگز افسوس چیزهایی که مخل آن هستند را نخورید. نگذارید روحتان، مانند بدنتان، ناتوان باشد.
توصیه های او به سه فرزندش: نخست، یادتان باشد که نگاهتان رو به ستارگان باشد، نه به پاهایتان. دوم، هرگز تسلیم کار نشوید. کار به شما معنا و هدف می دهد و زندگی بدون آن پوچ است. سوم، اگر به اندازه کافی خوش شانس بودید که عشق را بیابید، یادتان باشد که عشقتان آنجاست و دورش نیندازید.
درباره آگاهی: عظیمترین دشمن انسان ناآگاهی و جهل نیست، بلکه توهم دانستن است.
منبع: خبرگزاری ایسنا