چگونه بیش از حد عذرخواهی نکنیم؟!
به گزارش مجله گرافیک، آیا شما هم جزء افرادی هستید که عادت و تمایل به بیش از حد عذرخواهی کردن، دارید؟ آیا شما هم جزء کسانی هستید که همیشه ابراز تأسف می کنید؟ زمانی که در خیابان فردی با شما برخورد می نماید، حتی با وجود اینکه به صورت کامل، تقصیر او باشد، باز هم شما عذرخواهی می کنید؟ برای یک تقاضای خیلی معقولانه و منطقی از رستوران، معذرت می خواهید؟ یا حتی در پی طلب بخشش برای شرایط ناخوشایندی که از کنترلتان خارج است، هستید؟
اگر این سناریوها به طرز ناراحت نماینده ای برایتان آشنا هستند، بدانید که شما تنها نیستید. بیش از حد عذرخواهی کردن، یک مشکل رایج (به ویژه در بین خانم ها) است. اگرچه، این رفتار، همواره به این معنا است که برای وجود خودتان متأسف هستید و با گذشت زمان، نه تنها عزت نفس و خودارزشی شما را زیر سؤال می برد، بلکه تواناییتان برای نشان دادن و ابراز یک زندگی پر نعمت را هم از بین می برد.
در صورتی که متوجه شدید بیش از حد عذرخواهی می کنید، به خواندن این مطلب ادامه دهید تا با دلیل این مسأله و چگونگی به کارگیری استراتژی هایی که می توانند در متوقف ساختن این رفتار یاری نمایند، آشنا شوید.
دلیل بیش از حد عذرخواهی کردن، چیست؟
در صورتی که عذرخواهی، موجه باشد، نشانه ای از دلسوزی و مهربانی است، اما بیش از حد عذرخواهی کردن یا گفتن بیش از حد ببخشید، زمانی که احتیاج به گفتن آن ها نیست، یک عادت بد است که می تواند اقتدار فرد را تضعیف نموده و از آن مهم تر، عزت نفس فرد را خدشه دار کند.
6 روش برای اینکه مغز مضطرب خود را آرام کنید
ویژگی های شخصیتی مشترک افرادی که بیش از حد عذرخواهی می نمایند
در حالی که سندرم معذرت خواهی کردن مسأله ای است که همه افراد مختلف، آن را تجربه می نمایند، اما یک سری ویژگی های شخصیتی خاص، در همپوشانی با این رفتار، وجود دارند. این ویژگی های مشترک شامل عناوین زیر هستند.
- دلسوزی؛ افرادی که به احساسات و ترجیحات دیگران، اهمیت زیادی می دهند، اغلب متوجه می شوند که حتی زمانی که هیچ کار اشنباهی هم انجام نداده اند، بیش از حد عذرخواهی می نمایند.
- فروتنی در روابط؛ افرادی که مستعد عذرخواهی کردن بیش از حد در رابطه هستند، اغلب به شریک عاطفی خود این پیام را می دهند که احساس می نمایند داشتن مرزها یا احتیاجهای شخصی شان، کار اشتباهی است.
- سازگاری و توافق پذیری؛ در صورتی که توجه بسیاری به حفظ صلح و جلوگیری از مشاجره و دعوا دارید، به احتمال زیاد، بیش از حد احتیاج، عذرخواهی می کنید. علاوه بر این، ترجیح می دهید یک عذرخواهی بی دلیل کنید تا کار به دعوا نرسد.
- اعتماد نداشتن به قضاوت خود؛ زمانی که به هیچ وجه مطمئن نیستید که چیزی که می گویید یا کاری که انجام می دهید، درست است، به سرعت عذرخواهی نموده و به سادگی اینگونه فرض می کنید که اشتباه می کنید.
- پیش زمینه سخت؛ فرقی نمی نماید که در یک محیط تحصیلی سخت، یا به وسیله والدین سخت گیر و مستبد، بزرگ شده اید، گذراندن کودکی در ترس از نظم، می تواند محرکی برای عذرخواهی باشد که شما را خشنود می نماید.
- اضطراب؛ زندگی کردن با حس پنهان تهدید نماینده سرنوشت بد، می تواند شما را نسبت به ایده موقعیت ها یا روابط اشتباه، بسیار حساس کند که این مسأله می تواند به نوبه خود باعث معذرت خواهی های بسیار گردد.
روان شناسی پنهان در بیش از حد عذرخواهی کردن چیست؟
معذرت خواهی بیش از حد (یا اختلال عذرخواهی بیش از حد)، می تواند طیف وسیعی از شرحات زمینه ای را به همراه داشته باشد. بعضی از آن ها، در ویژگی های شخصیتی که پیش از این شرح دادیم، نشانه داده شده اند. به عنوان مثال، رشد و تربیت سخت، تجربه سوء استفاده احساسی در گذشته و سطح بالای دلسوزی برای دیگران، به صورت طبیعی، می توانند منجر به معذرت خواهی های پیوسته گردد.
اگرچه، بدون توجه به مسأله های ریز زندگی شخصی، مطالعات نشان می دهند که به احتمال زیاد یک دلیل ریشه ای برای بیش از حد عذرخواهی کردن، وجود دارد.
تحقیقات اجرا شده در مدرسه کسب و کار هاروارد (Harvard Business School)، نشان می دهد که افراد با هدف ایجاد یا حفظ اعتماد، بیش از حد عذرخواهی می نمایند. این مطالعه در حقیقت بیان می نماید که حالتی که افراد (حتی غریبه ها)، زمانی که به ما می رسند، بدون وجود احتیاج عذرخواهی می نمایند، بیشتر به آن ها اعتماد می کنیم؛ بنابراین، یک دلیل انطباقی برای این رفتار وجود دارد. در حقیقت، کمتر از 10 درصد شرکت نمایندگان، گوشی را در اختیار افراد غریبه ای که تقاضای استفاده از گوشی را بدون عذرخواهی فراوان، بیان نموده بودند، گذاشتند.
11 کار که برای رهایی از احساس تنهایی می توانید بکنید
6 روش متوقف کردن بیش از حد عذرخواهی کردن
عذرخواهی کردن، می تواند یک ابزار قدرتمند برای ایجاد اعتماد و بهبود انسجام اجتماعی باشد، اما اینکه خودتان را مطرح کنید و معتقد باشید که حق دارید راه و روش خودتان را در جهان بسازید، هم بسیار مهم و حیاتی است.
اگر به صورت پیوسته عذرخواهی کنید، به جهان این سیگنال را ارسال می کنید که بی عرضه، مردد و نالایق هستید. عذرخواهی غیرضروری، پتانسیل بسیاری برای تضعیف قدرت تجلی فرد دارد؛ بنابراین، ارزش متوقف شدن دارد. اما چگونه می توانیم این کار را انجام دهیم؟
1. قبل از عذرخواهی کردن، صبر کنید
قبل از عذرخواهی کردن، صبر کنید و از خود بپرسید که آیا من در اینجا کار اشتباهی انجام داده ام؟ اگر پاسخ منفی است، عذرخواهی نکنید! اگر این سؤال بعدی را از خود بپرسید، مقاومت در برابر اصرار برای عذرخواهی، آسان تر خواهد بود: اگر کار اشتباهی انجام نداده ام، آیا واقعا می خواهم دیگران فکر نمایند که کار اشتباهی انجام داده ام؟!
وقتی کسی با شما برخورد می نماید، گفتن متأسفم یا معذرت می خواهم مناسب تر از گفتن ببخشید است. بابت اشغال فضا عذرخواهی نکنید.
2. دلسوزی را به شیوه دیگری ابراز کنید
در صورتی که نگران به اشتراک گذاری احساسات سخت هستید، توجه داشته باشید که روش های دیگری هم برای نشان دادن دلسوزی و مهربانی وجود دارند. به جای عذرخواهی پی در پی در رابطه، عبارتی مانند: من می دانم که شنیدن آن سخت است یا هر وقت که ناراحت بودی، می توانی به من بگویی، بهره ببرید.
3. محرک های خود را بشناسید
یک جلسه طوفان فکری سریع انجام دهید و 10 چیزی که باعث می شوند عذرخواهی کنید، را بنویسید. به عنوان مثال، برخورد با یک فرد غریبه یا تقاضا کردن از فردی برای اینکه کاری برایتان انجام دهد. برای هر کدام از این موارد، به چیزی فکر کنید که به جای آن ها می توانید بگویید. یک هفته، روی هر کدام از آن ها تمرکز نموده و کوشش کنید به صورت کامل عذرخواهی را از این زمینه حذف کنید.
9 تله فکری بزرگ که جلوی موفقیت شما را می گیرند
4. سؤال ها را با دقت بپرسید
زمانی که شفاف سازی لازم است، احتیاجی به بیش از حد عذرخواهی کردن وجود ندارد. در عوض، تجربه سؤالاتی مانند: در صورت امکان، شرح بیشتری در رابطه با این موضوع، ارائه می کنید؟ یا در صورت امکان لطفا به من یاری می کنید که با استفاده از یک مثال، درک بهتری از این موضوع داشته باشم؟
تمرین کنید که در جلسه ها بدون اینکه در ابتدا عذرخواهی کنید، با صدای بلند، صحبت کنید. خانم ها، به ویژه، اغلب ایده های خود را با پیش گفتارهای مناسب، آغاز می نمایند. در صورتی که می خواهید سؤال بپرسید، باعث متوقف شدن یا آزار کسی نیستید، بنابراین فرض نکنید که اینگونه است.
5. عذرخواهی ها را به تشکر تبدیل کنید
دفعه بعدی که احساس کردید از درون احتیاج به عذرخواهی در حال افزایش است، به راه حلی برای تغییر آن به یک عبارت قدردانی، فکر کنید. به عنوان مثال، متأسفم که مجبور شدید آن کار را انجام دهید می تواند به سادگی به عبارت خیلی متشکرم که این لطف را در حق من انجام دادید. نه تنها شنیدن این عبارت، بسیار خشنود نماینده تر است، بلکه فکر شما را روی مثبت اندیشی و فراوانی متمرکز می نماید. این کار می تواند به شما در جذب مثبت بودن بیشتر، هم یاری کند.
متشکرم؛ این کلمه اغلب از یک عذرخواهی، بسیار قدرتمندتر است. سعی کنید احساسات شرم را با قدردانی، جایگزین کنید. اگر بگویید متشکرم، بیاید جلسه را آغاز کنیم، به صورت بسیار اساسی تری منتظر ماندن همکارانتان برای خود را تأیید نموده اید. ارسال ایمیل پاسخ با عنوان اینکه از یادآوری مفید شما متشکرم یا از صبوری شما متشکرم، هم احساس بسیار بهتری را نسبت به عذرخواهی زیاد برای پاسخگویی دیر هنگام، ایجاد می نماید.
6. وقتی فردی درخواست غیرمنطقی از شما دارد
وقتی که افراد درخواست های غیر منطقی از زمان شما دارند، کار عاقلانه این است که یاد بگیرید چگونه عقب نشینی کنید. به آن ها بگویید: من وقت انجام این کار را ندارم. بیان واضح محدودیت ها و شفاف بودن درباره انتظارات، شما را به سختی نمی اندازند.
ممکن است به دلیل ترس از اینکه مردم شما را دوست نداشته باشند یا از شما ناراحت شوند، نگران نه گفتن باشید. اغلب، مخالف این قضیه درست است و مردم به خودآگاهی و صداقت شما احترام می گذارند. اگر در خصوص اینکه نمی توانید کاری را انجام دهید، احساس بدی دارید، زمان آن فرا رسیده که انتظارهای دقیقی که از خود دارید را تنظیم کنید.
به خاطر داشته باشید، عذرخواهی کردن، در حقیقت نشانه ضعف نیست، بلکه عذرخواهی به جا، حتی می تواند بسیار قدرتمند هم باشد. برطرف دلیل های عمیق تری که باعث می شوند به عذرخواهی به عنوان یک عصای شفاهی تکیه کنید، لازم است. با کوشش، می توانید راه های شفاف تری را برای بیان منظور دقیق خود و در نتیجه آن، داشتن احساس اعتماد به نفس بیشتر در ارتباط ها، پیدا کنید.
در این مطلب با دلایل عذرخواهی بیش از حد و روش های متوقف کردن آن، آشنا شدیم. آیا شما هم جزء افرادی هستید که حتی در مواقع غیر ضروری، بیشتر از حد ضروری، عذرخواهی می کنید؟
منابع: Psychology Today، The Law Of Attraction
منبع: دیجیکالا مگ