طرز تهیه آبدوغ خیار با سبزی خشک برای روزهای تابستان
به گزارش مجله گرافیک، آبدوغ خیار یکی از غذاهای محبوب فصل تابستان است که معروفیت و محبوبیت آن بزرگ و کوچک نمی شناسد و همه در فصل گرم سال از خوردن یک کاسه آب دوغ خیار خنک لذت می برند. این غذا که شباهت زیادی به سوپ سرد گازپاچوی اسپانیایی دارد، با مواد اولیه بسیار ساده شامل خیار، ماست و انواع سبزیجات معطر تهیه می گردد و چنانچه سبزی تازه در دسترس نداشته باشید، می توانید این غذا را با سبزیجات خشک هم آماده کنید. پس در این مطلب با طرز تهیه آبدوغ خیار با سبزی خشک همراه باشید.

مواد لازم برای طرز تهیه آبدوغ خیار با سبزی خشک
- ماست 2 پیمانه
- خیار 350 گرم
- مغز گردو 10 عدد
- کشمش سبز یا پلویی 2 تا 3 قاشق غذاخوری
- سبزی خشک معطر 2 قاشق غذاخوری
- سیر تازه 1 تا 2 حبه
- نمک 1 قاشق چای خوری
- پودر گل محمدی 0.5 قاشق چای خوری
- آب یخ به مقدار لازم
- نان خشک به مقدار لازم
مراحل طرز تهیه آبدوغ خیار با سبزی خشک
مرحله اول: خرد کردن خیارها
آبدوغ خیار از جمله غذاهای بسیار ساده و آسان محسوب می گردد که مراحل چندان سخت و پیچیده ای ندارد و خیلی زود آماده می گردد.
برای درست کردن این غذا کافی است ابتدا خیارها را خرد کنید. شما می توانید بنا به سلیقه خودتان از خیار درختی یا گلخانه ای بهره ببرید. بعلاوه می توانید خیارها را پوست بکنید، یا از خیار با پوست در تهیه آب دوغ خیار بهره ببرید. حالا خیارها را به صورت مکعبی درشت خرد کنید.
مرحله دوم: خرد کردن گردو و مخلوط کردن سبزی خشک
پس از اینکه خیارها را خرد کردید، نوبت به خرد کردن گردوها می رسد. برای تهیه آبدوغ خیار با سبزی خشک می توانید از مغز گردوی خرد شده یا پودر مغز گردوی چرخ شده بهره ببرید. البته از آنجایی که مغز گردو در هنگام جویدن زیر دندان می آید، برای بیشتر افراد طعم خوشایندتری داشته و لذیذتر است. برای این کار کافی است مغز گردوها را با یاری چاقو خرد و به اصطلاح دندانه کنید.
بعلاوه ضروری است سبزی های خشک را هم باهم مخلوط کنید. برای طرز تهیه آبدوغ خیار با سبزی خشک می توانید از انواع سبزی خشک در دسترس خود، یا ادویه ماست آماده موجود در فروشگاه ها بهره ببرید.
برترین سبزی خشک برای آبدوغ خیار شامل شوید خشک، ریحان خشک، نعنا خشک و ترخان خشک است. بهتر است سبزی های مورد نظر را در دستگاه آسیاب برقی بریزید تا یک پودر مخلوط شده و یکدست داشته باشید.
مرحله سوم: اضافه کردن ماست و ترکیب کردن مواد
حالا تقریبا تمام مواد اولیه مورد نظر شما برای درست کردن آبدوغ خیار آماده شده است و باید به سراغ ترکیب کردن مواد بروید.
ماست را در ظرف مورد نظر که ترجیحا کاسه است، بریزید. چنانچه ماست شما زیادی سفت است، می توانید از کمی آب یا دوغ برای رقیق کردن ماست بهره ببرید.
حالا خیارهای خرد نموده، سبزی خشک معطر، سیر رنده شده، نمک، پودر گل محمدی، مغز گردوی خرد نموده و کشمش را هم به ترکیب مواد آبدوغ خیار اضافه نموده و خوب هم بزنید.
نکته: برای اینکه کشمش شما طعم بهتری پیدا نموده و نرم تر باشد، بهتر است آن را از قبل به مدت حدودا 30 دقیقه در آب گرم بخیسانید.
مرحله چهارم: تزیین و سرو آبدوغ خیار
پس از ترکیب کردن مواد اولیه، نوبت به سرو آبدوغ خیار شما می رسد.
در دقایق پیش از سرو، تکه های یخ را به آبدوغ خیار اضافه کنید تا آبدوغ خیار شما حسابی خنک شده، اما با آب شدن یخ ها، شل و آبکی نگردد.
بعلاوه از آنجایی که اضافه کردن نان خشک به مواد اولیه آبدوغ خیار باعث له و خمیری شدن نان ها می گردد، بهتر است نان را هم جداگانه در کاسه های مخصوص سرو آبدوغ خیار بریزید و در لحظه سرو، با آبدوغ خیار مخلوط کنید تا تردی نان حفظ گردد.
در نهایت، روی آبدوغ خیار خود را با سبزی خشک معطر، غنچه یا گلبرگ گل محمدی و مغز گردو و کشمش تزیین نموده و سرو کنید.
نکات تکمیلی در طرز تهیه آبدوغ خیار با سبزی خشک
در این مطلب با طرز تهیه آبدوغ خیار با سبزی خشک، یکی از ساده ترین و محبوب ترین غذاهای فصل تابستان آشنا شدیم. نکته جالب در مورد درست کردن آبدوغ خیار این است که روش های بی شماری برای درست کردن آن وجود دارد و تقریبا هر خانواده ای آن را به روشی درست نموده و میل می نماید.
در ادامه، نکات تکمیلی و روش های مختلف انتخاب مواد اولیه برای درست کردن آب دوغ خیار را آنالیز می کنیم.
انتخاب ماست برای تهیه آب دوغ خیار
همان طور که در طرز تهیه آب دوغ خیار اشاره کردیم، برای درست کردن این غذای سرد خوشمزه بهتر است از انواع ماست چکیده یا همزده و ترجیحا پر چرب بهره ببرید تا آب دوغ خیار شما طعم لبنی قوی تر و لذیذتری داشته باشد. برای مثال، ماست سنتی خبرنگاران و بعلاوه ماست خامه ای 8 درصد چربی خبرنگاران دو ماستی هستند که به عنوان برترین گزینه ها برای درست کردن آب دوغ خیار محسوب می شوند.
البته چنانچه رژیم غذایی خاصی دارید و مراقب کالری و چربی دریافتی از رژیم غذایی تان هستید، در طرز تهیه آب دوغ خیار رژیمی می توانید از انواع ماست های کم چرب یا رژیمی مثل ماست کفیر کم چرب پروبیوتیک ناری یا ماست بدون لاکتوز پنج ستاره خبرنگاران بهره ببرید تا یک وعده غذای سالم و بی دردسر داشته باشید.
سبزی مناسب آب دوغ خیار چیست؟
برای درست کردن آب دوغ خیار می توانید از انواع سبزی های معطری که در دسترس خود دارید، بهره ببرید. از جمله اصلی ترین این سبزی ها شامل شوید، ریحان، ترخون، نعناع و مرزه هستند. بعلاوه بنا به ذائقه خود می توانید از برگ سیر یا پیازچه هم بهره ببرید.
چنانچه سبزی تازه در دسترس ندارید، برای درست کردن آبدوغ خیار با سبزی خشک، سبزی های نام برده شده در بالا را به صورت خشک خریداری نموده و به نسبت مساوی با هم ترکیب نموده و آسیاب کنید تا سبزی خشک مخصوص آب دوغ خیار داشته باشید.
طرز تهیه آب دوغ خیار مجلسی
در فرهنگ عامه ایران، از آب دوغ خیار به عنوان غذایی ساده و مقرون به صرفه یاد می گردد. با این حال شاید برایتان جالب باشد که بدانید همین آب دوغ خیار را به صورت طرز تهیه آب دوغ خیار مجلسی یا شاهانه هم می توان تهیه نموده و بر سر میز میهمانی های خود قرار بدهید.
برای درست کردن آب دوغ خیار شاهانه، مقدار مغز گردو و کشمش آب دوغ خیار شما بیشتر می گردد. بعلاوه می توانید روی این آب دوغ خیار را با مغزها و نیز انواع کشمش به صورت طرح های مختلف تزیین کنید.
مزایای مصرف آبدوغ خیار در تابستان
آب دوغ خیار از جمله خوراکی هایی است که طبع بسیار سردی داشته و با پایین آوردن فشار خون، از دمای کلی بدن به ویژه در فصل تابستان می کاهد و بدن را خنک می نماید. با این حال، این سردی به مذاق بسیاری از افراد و به ویژه آن هایی که فشار خون پایین تری دارند، خوش نیامده و موجب ضعف و سستی آن ها بعد از خوردن آبدوغ خیار می گردد.
علت اصلی اضافه کردن گردو و کشمش به آب دوغ خیار، علاوه بر طعم بخشیدن به آن، همین است. این دو خوراکی جلوی افت فشار بیش از مقدار را گرفته و سردی طبع آب دوغ خیار را تعدیل می نمایند. جالب است که بدانید آب دوغ خیار از جمله غذاهای قدیمی ایرانیان بوده و طبق روایات و اسناد تاریخی موجود، حتی در دوران قاجار مصرف می شده است.
خواص آب دوغ خیار
گردوی موجود در آب دوغ خیار سرشار از اسید فولیک، پتاسیم و فسفر است و کلسترول بد خون را کاهش می دهد. بعلاوه به علت داشتن مقدار زیادی ویتامین، کسالت و خستگی را بهبود می بخشد. کشمش هم حاوی ویتامین ها و مواد معدنی سالم است. بعلاوه بدون چربی و کلسترول بوده و سرشار از آنتی اکسیدان و منبع عالی فیبر است.
چنانچه شما هم روش و رموز خاص خود را برای تهیه آب دوغ خیار دارید، از شما دعوت می کنیم تا این رموز را با ما و خوانندگان خبرنگاران به اشتراک بگذارید.
منبع: کتاب کاله